Iedereen houdt van een huis of tuin vol met groene planten. Of misschien heb je wel een moestuin waar je je eigen groente, fruit en kruiden laat groeien. Deze planten kunnen alleen groeien met de juiste voedingsstoffen. Wist je dat deze voedingsstoffen volop aanwezig zijn in ons eigen ‘afval’? Met een Wormenhotel kan jij jouw Groente-, Fruit-, Etensresten en Tuinafval (GFE+T) omzetten in compost: De ideale voeding voor al je planten. Start een wormenhotel, begin je afval duurzaam te verwerken en laat je planten floreren!
Wat is een Wormenhotel?
Een Wormenhotel is een kleinere versie van een compostbak, waarmee je in je keuken, tuin of balkon je organische afval kan omzetten tot compost. In een Wormenhotel zitten compostwormen die je Groente-, Fruit-, Etensresten en Tuinafval (GFE+T) omzetten in compost. Dit is een 100% natuurlijk proces wat overal op de planeet gebeurt en dus ook in een wormenhotel kan. Er zijn wormenhotels, ook wel een wormenbak genoemd, van plastic, metaal en hout. Bij de Wormenboerderij verkopen we een houten model gemaakt van 100% gerecycelde materialen (duurzaam), bij een sociale houtwerkplaats (Sociaal) in Nederland (lokaal).
Hoe werkt een wormenhotel?
De compostwormen in je wormenhotel eten heel de dag door jouw organische afval op en zetten dit om in een nieuwe grondstof: wormencompost. Het is eigenlijk een vrij eenvoudig proces, die we stap voor stap met je doornemen:
- Wormenhotel starten: Je kan een wormenhotel kopen of maken. Later in dit artikel geven we tips als je er zelf eentje wilt bouwen. Koop een wormenhotel met zo’n 15 liter ruimte per persoon in je huishouden. Als je een wormenhotel koopt weet je zeker dat er is nagedacht over: Genoeg zuurstof in het wormenhotel, makkelijke manier om compost te oogsten en de mogelijkheid tot het afvangen van wormenthee. De inhoud van het wormenhotel bestaat uit de volgende 3 basisbenodigdheden: Compostwormen, nat karton/papier en (biologische) aarde.
- GFE+T toevoegen: Voeg dagelijks, of 2-3 keer per week, je GFE+T toe aan het wormenhotel. Denk hierbij aan koffieprut, snijafval van het koken en fruitschillen. Om het proces te versnellen is het belangrijk om je GFE+T klein te snijden tot stukjes van enkele centimeters. Bedek het GFE+T met aarde of bruinafval.
- Bruinafval toevoegen: Een wormenhotel heeft naast groenafval (GFE+T) ook bruinafval nodig. Denk hierbij aan karton, papier of kranten. Dit is in mindere mate nodig, hou als vuistregel de verhouding 70/30 aan. Voeg daarom wekelijks bruinafval toe aan het wormenhotel
- Compost oogsten: Je kan ongeveer elke 3 maanden compost oogsten uit je wormenhotel. Dit is het supervoedsel voor planten wat je met de hulp van compostwormen hebt gemaakt van jouw afval. Meng dit voor 10-20% met potgrond of strooi het uit bij je planten, moestuin of grasmat. Elk wormenhotel heeft een ander systeem om dit zo makkelijk mogelijk voor je te maken.
Een wormenhotel kan met horizontale vakken of verticale composteerlagen werken, waar tussen de wormen vrij kunnen bewegen. Je vult een vak of composteerlaag van het wormenhotel met compostwormen, aarde, bruinafval en uiteraard GFE+T. Je begint pas aan een nieuw vak of composteerlaag wanneer de vorige vol is. Na zo’n 3 maanden is het tijd om je eerste vak of composteerlaag te oogsten met het compost. De meeste wormen zullen al vertrokken zijn naar het verse voedsel. Het lege vak of composteerlaag kan je opnieuw vullen met aarde, bruinafval en GFE+T. Zo kan je eindeloos op een duurzame manier je GFE+T verwerken.
Waarom een wormenhotel kopen?
- Groene Gewoonte: Sluit de kringloop door je afval thuis om te zetten in compost. Dit is een duurzame gewoonte, aangezien dit groenafval niet in een plastic zak, bij het restafval belandt, om vervolgens onnodig verband te worden.
- Overal Geschikt: Het Wormenhotel van de Wormenboerderij is geschikt voor binnen en buiten. Voor in de tuin, keuken, balkon, (binnen)schuur, waar je maar wilt. Het is echte eyecatcher, dus zet hem vooral in het zicht!
- Lokaal, Sociaal en Duurzaam: Het wormenhotel is gemaakt bij een sociale houtwerkplaats (Sociaal) in Delft (Lokaal) van 100% gerecyclede materialen (Duurzaam)
- Leuk en Leerzaam: Het is interessant voor jong en oud om te leren hoe compostwormen afval kan omzetten in voedingsstoffen voor je planten. Breng een stukje natuur naar je huis.
Wormenhotel kopen of maken?
Wanneer je een wormenhotel wilt starten is de eerste vraag: Koop je een wormenhotel of maak je een wormenhotel? Dit zijn beide goede opties, maar zijn individueel afhankelijk van je budget, tijd, kennis en vaardigheden. Mocht je overwegen om zelf een wormenhotel te maken, denk goed na over de volgende punten:
- Materialen: Gebruik het liefst materialen die goed isoleren en probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van hergebruikte materialen met een lange levensduur. Zo maken we ons wormenhotel van restpartijen vurenhout, die door thermische modificatie 20 jaar meegaan in de buitenlucht.
- Zuurstof: Wormen hebben zuurstof nodig om te overleven, dus zorg voor voldoende luchtgaten. Een 100% dichte wormenhotel is dus geen goede optie.
- Water afvoer: Groente en fruit bestaat soms wel voor 90% uit water. Wanneer de aarde/het bruinafval in je wormenhotel geen vocht meer kan vasthouden, moet het water uit het wormenhotel kunnen. Als je dit nog kan opvangen in een lekbak, kan je dit gebruiken als vloeibare mest.
- Compost oogsten: Creëer lagen horizontaal of verticaal, zodat je over een paar maanden makkelijk je compost kan oogsten. Wanneer je werkt met 1 bak, is het lastig om de wormen te scheiden van het compost.
In de toekomst zullen we vanuit de Wormenboerderij een DIY artikel. Voor nu raden we aan om te googlen op ‘Wormenhotel maken DIY’, dan vind je sowieso een goede uitleg. Kies je voor zekerheid en gemak? Dat is natuurlijk helemaal goed! Bij de Wormenboerderij vind je een veel verkocht model wormenhotel van hout, inclusief een duidelijke handleiding en 5 instructievideo’s.
Compostwormen in een wormenhotel
In een wormenhotel heb je een specifiek soort regenworm nodig, namelijk de compostworm. Deze zijn gewend om te leven in de bovenste 20cm van de grond en kunnen dagelijks meer dan de helft van hun lichaamsgewicht aan GFE+T opeten. Wij raden om te werken met de Eisenia Hortensis en Eisenia Fetida. Deze zijn onder verschillende namen bekend: Compostworm, tijgerworm, red wiggler. Wanneer je een wormenhotel start is je belangrijkste taak om je nieuwe huisdieren, de compostwormen, goed te verzorgen. Wanneer je goed zorgt voor je wormen, is de rest een eitje. Wanneer is een worm gelukkig:
- Bedding: De wormen hebben een goede leefomgeving nodig waarin ze kunnen wonen en werken. Gebruik hiervoor bruinafval, zoals karton of papier, en meng dit met biologische aarde. Je hebt nu een ‘bedding’ die luchtig blijft en goed vocht kan vasthouden. Vooral vocht is belangrijk voor wormen, lees hieronder waarom
- Vochtigheid: De leefomgeving van je compostwormen moet ten allen tijde vochtig blijven. Hoe vochtig? Pak een vuist vol met aarde en knijp erin. Het moet vochtig aanvoelen, zonder dat er druppels water uitstromen. Wormen ademen door hun huid en dit werkt alleen in een vochtige omgeving.
- Temperatuur: Wormen zullen optimaal je GFE+T verwerken wanneer de temperatuur tussen de 15-25 graden is. Als je dit jaarrond kan realiseren, in bijvoorbeeld een (binnen)schuur, is dat perfect! Wanneer je wormenhotel buiten staat, zal je vooral in de winter en zomer moeten opletten. Voorkom dat de temperatuur onder de 5 graden of boven de 30 graden komt. Dit kan de wormenfamilie niet overleven.
Meer informatie over compostwormen kun je lezen in onze blog.
Welk Wormenhotel moet ik kopen?
Bij de Wormenboerderij verkopen we verschillende modellen Wormenhotels. Hieronder hebben we de verschillende eigenschappen met elkaar vergeleken. Beide modellen hebben we zelf getest en zijn zeer geschikt om thuis je GFE+T mee te verwerken.
Over de Wormenboerderij
De Wormenboerderij is opgericht door Jasper en Emiel in Delft medio 2021. Wij proberen zelf steeds meer groene gewoontes te starten in ons dagelijkse leven, aangezien we geloven dat een individu het verschil kan maken. Met onze producten maken we groene gewoontes mogelijk voor zoveel mogelijk mensen. De producten zijn lokaal, sociaal en duurzaam geproduceerd. Met het aanbieden van Wormenhotels hopen we dat zoveel mogelijk mensen hun afval thuis gaan verwerken en geïnspireerd worden om te starten met meer groen in en rondom het huis. De producten zijn door de Wormenboerderij geproduceerd en worden verkocht via onze webshop, via platformen en via andere webshops/retailers. Help jij mee om een positieve impact te maken?
9 reacties
Worm
Ik wil graag een wormenboerderij aanschaffen, maar ga komende zomer ook drie weken op vakantie. Kan ik de wormen zolang zonder eten laten?
Wendy van Dam
Ik heb uw wormenhotel (kunststof) vorig jaar mei, via Bol.com, bij jullie gekocht.
Ik wil graag wat nieuw filterdoek bestellen maar ik kan niet ontdekken waar ik die doekjes kan bestellen. Kunt u mij helpen?
Ton Leenstra
Ik woon nu in arizona, zijn er wormen die hier kunnen overleven in de zomer.
Emiel van de Wormenboerderij
@Joop, goed om te horen dat het goed met de wormen en de Wormenboerderij!:)
Compostwormen kunnen prima overleven in je tuin en zullen helpen om al het organische materiaal in de bovenste 20cm om te zetten tot compost! Wanneer er ook nog wormen in je tuin wonen die zorgen voor de meterslange verticale gangen (pendelaars) is het helemaal perfect. Dan zorgen je wormen voor een voedzame bodem, die ook regenwater goed kan verwerken.
Joop Mommers
Ik ben al een tijdje met een wormenhotel bezig. De wormen hebben het erg naar hun zin en planten zich goed voort. De bak zit er vol van en wil een deel van de wormen in de tuin uitzetten. Ik dacht dat ik had gelezen dat compostwormen niet in de tuin uitgezet kon worden. Graag uw advies?
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.