Wil jij compost maken van je eigen Groente-, Fruitafval en Etensresten (GFE) met een zelfgemaakt wormenhotel? Dan is dit artikel voor jou bedoelt! Een wormenhotel is ideaal om je eigen afval op een duurzame manier te verwerken. Het geeft je wormencompost, wat de beste voeding is voor je planten. Daarnaast is het ook leuk en leerzaam voor alle leeftijden om hiermee te starten. In deze blog zullen we je inspireren met een aantal uitlegvideo’s en daarnaast te informeren over de vraag: Wil ik zelf een wormenhotel maken of wil ik er liever eentje kopen.
Hoe werkt een Wormenhotel?
Een wormenhotel is een eenvoudig systeem voor het maken van compost met behulp van compostwormen. Het werkt als volgt: Je plaatst organisch afval, zoals groente- en fruitresten, in het wormenhotel. Wormen breken dit afval, samen met allerlei micro-organismen, af en produceren rijke compost, bekend als wormencompost. Deze compost kun je vervolgens gebruiken om je planten te voeden. Het wormenhotel heeft meestal verschillende lagen om het proces te vergemakkelijken. Dit kunnen lagen bovenop elkaar zijn (verticaal systeem) of lagen naast elkaar (horizontaal systeem). Het is een milieuvriendelijke en efficiënte manier om organisch afval om te zetten in waardevolle compost: Duurzaam, leerzaam én leuk!
Wormenhotel maken: DIY video’s
We hebben een aantal DIY instructievideo’s geselecteerd waarbij wordt uitgelegd hoe je zelf een wormenhotel kan maken. We hebben een uitgebreide video van Klokhuis, een korte video van Natuurmonumenten en een engelstalige versie van The Gardening Channel. Laat je inspireren door deze video’s om zelf een wormenhotel te maken.
Klokhuis
Natuurmonumenten
The Gardening Channel
Wormenhotel maken of Wormenhotel kopen?
Of je een wormenhotel moet maken of kopen, hangt af van je persoonlijke voorkeur, vaardigheden, beschikbare middelen en tijd. Hier zijn enkele overwegingen om je te helpen beslissen:
- Budget: Het kostenplaatje kan ook een rol spelen. Het maken van een wormenhotel kan in sommige gevallen goedkoper zijn dan er een kopen, maar dit hangt af van de materialen die je gebruikt en de beschikbaarheid van goedkope opties.
- Skills: Als je handig bent en ervaring hebt met het bouwen van houten producten, kun je overwegen om zelf een wormenhotel te maken. Zorg er wel voor dat je begrijpt hoe een wormenhotel werkt en aan welke eisen het moet voldoen voordat je eraan begint.
- Tijd: Het maken van een wormenhotel kan wat tijd in beslag nemen, vooral als je geen ervaring hebt met bouwen. Als je weinig tijd hebt of het proces wilt versnellen, kan het kopen van een kant-en-klaar wormenhotel een handige optie zijn.
- Materiaal: Het maken van een wormenhotel vereist materialen zoals hout, gaas, schroeven en gereedschap. Als je deze materialen al hebt of gemakkelijk toegang hebt tot de benodigde middelen, kan zelf maken voordeliger zijn. Aan de andere kant, als je de benodigde middelen niet hebt, kan het kopen van een wormenhotel handiger zijn.
- Gemak: Als je geen zin hebt om zelf een wormenhotel te bouwen of als je gewoon snel wilt beginnen met composteren met wormen, kan het kopen van een kant-en-klaar wormenhotel de meest praktische optie zijn.
Ongeacht of je ervoor kiest om zelf te bouwen of te kopen, goed bezig! Het is een duurzame gewoonte om zelf je GFE te verwerken d.m.v. (wormen)compostering. Ga ermee aan de slag, start deze groene gewoonte en inspireer je omgeving. Veel plezier met het opstarten!
Compostwormen en tijgerwormen nodig? Klik op de link hieronder:
1 reactie
Coby van Egmond
Op sommige plaatsen op de website of instructievideo ’s kost het houten wormenhotel € 139,99. Dat klopt volgens mij niet meer.
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.