Veelgestelde vragen
Populaire vragen
Hoe start je een wormenhotel op?
Een wormenhotel of wormenbak is erg simpel op te starten. Je hebt het volgende nodig: Een wormenhotel, compostwormen en een 'bedding'. Een bedding is de aarde waarin de wormen gaan wonen en werken. Wanneer je de wormenbak in elkaar hebt gezet, volgens de handleiding, kan je de compostwormen en de bedding toevoegen.
De compostwormen hebben zo'n 2 weken nodig om te acclimatiseren van hun reis. Hierna kan je langzaam klein gesneden GFT en bruinafval (karton of papier) toevoegen aan de wormenbak. De wormenfamilie gaat zich in de eerste maanden vermenigvuldigen, zodat ze uiteindelijk al het GFT kunnen verwerken van een huishouden. In de beginperiode moet je de hoeveelheid GFT, die je toevoegd, doseren. Maar maak je geen zorgen, een compostworm kan onder ideale omstandigheden dagelijks de helft van zijn lichaamsgewicht aan GFT opeten. Je begint bij de Wormenboerderij al met minimaal 500 gram compostwormen. Belangrijk om te vermelden is dat niet alle regenwormen geschikt zijn voor dit proces. De Eisenia Hortensis en Fetida (de compostworm en regenworm) zijn het meest geschikt om het GFT te verwerken. Wij leveren daarom een speciale mix van deze twee soorten, vanuit de beste wormenkweker van Nederland.
We hebben in een serie van 5 instructievideo's de basis uitgelegd van het composteren met een wormenbak of wormenhotel. Check via deze link al het beeldmateriaal om jou te helpen om je eigen compostfabriek te starten. Het is duurzaam, leerzaam en leuk!
Wat is het nut van een wormenhotel?
Een wormenbak kan op een duurzame manier jouw GFT verwerken. Het is beter voor het milieu wanneer iedereen dit thuis verwerkt, ten opzichte van het ophalen met vrachtauto’s om het centraal te verwerken of wanneer het GFT verdwijnt bij het restafval. Daarnaast levert je dit voedzame wormencompost op, wat nuttig is voor iedereen die van tuinieren houd.
Hoe kom ik aan compostwormen?
Je hoeft deze uiteraard niet zelf te vangen. Wij werken met de beste wormenkweker samen van Nederland, die in Drenthe speciale wormen kweekt. Dit is een mix van Eisenia Hortensis en Fetida (de compostworm en tijgerworm), die jou GFT effectief weet om te zetten in een nieuwe grondstof: Wormencompost.
Stink een wormenhotel?
Nee, een wormenhotel ruikt naar bosgrond.
Als alle stappen goed worden doorlopen, zal het geen overlast veroorzaken. Het proces is namelijk op zichzelf geurloos. Mocht het toch niet helemaal fris gaan ruiken, is het makkelijk op te lossen. Enkele oorzaken en oplossingen zijn:
- Teveel eten toegevoegd aan het wormenhotel. De wormen kunnen het niet op tijd verwerken, waardoor het eten gaat rotten. Verwijder rottend eten en matig voor 1 week het toevoegen van GFT.
- Het toevoegen van eiwitrijk voedsel, zoals vlees en zuivel. De wormen kunnen dit niet verwerken, waardoor dit gaat rotten. Verwijder deze resten en voeg dit in het vervolg niet meer toe.
- Te vochtig. Voeg wat papier of kranten toe om dit op te lossen.
Voor huishoudens
TerugWanneer kan ik starten met het toevoegen van GFT?
Start vooral rustig.
De meest gemaakte fout is om wormen te veel eten te geven in de beginperiode. Na 2 weken beginnen de wormen met het verwerken van het GFT. Vuistregel is: wanneer de wormen de helft van hun vorige maaltijd hebben opgegeten, kan je weer GFT toevoegen. Teveel eten wordt niet verwerkt, gaat rotten, geeft een vervelende geur en zorgt voor een lage pH waarde. Een lage pH waarde zorgt ervoor dat de wormen inactief worden.
Wat mag er wel en niet in een wormenhotel?
✅ Al het ongekookte groen afval tijdens het koken: Groente, fruit, granen, noten, bonen, etc. Daarnaast is ook karton, papier, koffieprut, eierschalen, zaagsel, gras en bladeren geschikt. Een goede combinatie van groen en bruin
❌ Ongeschikt is: Vlees, vis, zuivelproducten, kookolie en citrus vruchten (teveel zorgt voor een verstoorde PH waarde). De compostworm is dus eigenlijk een vooruitstrevende veganist.
Hierin maken we onderscheid in voedsel wat wormen snel en minder snel kunnen verwerken. Logischerwijs zullen alle soorten groente, fruit, tuinafval en etensresten (ook vlees, vis en zuivel) in de natuur worden afgebroken. We moedigen je daarom aan om zelf te ontdekken en te experimenteren met wat wel en niet werkt.
Is de aarde in mijn wormenhotel te droog of te nat?
De aarde is precies vochtig genoeg als je een hand vol met aarde hebt, dit vochtig aanvoelt, maar er geen druppels vocht uit lekken.
- Te droog? Gebruik een plantenspuit om water toe te voegen.
- Te nat? Voeg droog papier of karton toe in de bak.
Hoeveel GFT kunnen mijn wormen verwerken?
Ongeveer 250 gram GFT per dag. Dit kan meer worden, naarmate de wormenfamilie uitbreid. Hou wel rekening met de volgende factoren: Temperatuur, pH waarde, klimaat, zuurstofgehalte, aanwezigheid van micro-organismen en het type voedsel. In optimale condities kunnen de wormen bijna hun lichaamsgewicht per dag verwerken.
Hoe maak ik de perfecte bodem voor mijn wormen?
Dit is een belangrijke stap, aangezien dit de plek is waar je wormen wonen en werken.
Zorg dat je eerst 2 à 3 lagen droge kranten / karton in een lege wormenbak doet. Je kan hiervoor het karton gebruiken van de verpakking. Doe vervolgens de kweekgrond* in de bak en besprenkel het met water, zodat het vochtig is. Wanneer is het vochtig genoeg? Als je een hand vol met aarde hebt, het vochtig aanvoelt, maar er geen druppels vocht uit lekken. Je kan bij de onderste laag starten met de meegeleverde filterdoek. Deze voorkomt dat de wormen richting de lekbak kruipen.
* Uitleg kweekgrond
- Heb je wormen bij ons besteld? De wormen worden meegeleverd met 5 liter kweekgrond en wormenvoer.
- Heb je zelf compostwormen geregeld? Gebruik (een mix van) potgrond, gescheurde kranten en gebroken eierschalen. Een combinatie van deze functioneert als kweekgrond.
Is de aarde in mijn wormenhotel te droog of te nat?
De aarde is precies vochtig genoeg als je een hand vol met aarde hebt, dit vochtig aanvoelt, maar er geen druppels vocht uit lekken.
- Te droog? Gebruik een plantenspuit om water toe te voegen.
- Te nat? Voeg droog papier of karton toe in de bak.
Hoe start je een wormenhotel op?
Volg het stappenplan in onze digitale handleiding.
Wanneer kan ik een vakje/laag met compost oogsten?
Als een vakje/laag vol (waar je het GFT in gooit) vol is, stop je met het toevoegen van GFT. Dit deel heeft nu de tijd nodig om al het organische afval om te zetten in compost.
Begin vervolgens met het toevoegen van GFT in
- Een laag waar het compost al is geoogst
- Een nog niet gebruikte laag
Deze laag prepareer je op dezelfde manier als de eerste laag (zie hiervoor de informatie in de handleiding of het kopje "Hoe maak ik de perfect bodem voor mijn wormen" in de FAQ hierboven).
Wanneer kan ik de compost oogsten uit de wormenbak?
Wanneer de onderste laag volledig bestaat uit zwarte aarde en al het GFT volledig is gecomposteerd, is het tijd om te oogsten. Grote stukken GFT, zoals een avocado pit, kan je toevoegen aan je bovenste laag.
Plaats deze laag één dag bovenop, zodat de wormen verhuizen naar de onderste laag (vanwege het licht). Als de laatste wormen uit deze laag zijn kan je de compost oogsten. Spoel vervolgens de bak schoon met water. Dit water is erg voedzaam en kan je ook gebruiken voor je planten.
Wanneer kan ik wormenthee aftappen?
Wormenthee is de vloeistof die onderin de lekbak wordt verzameld. Dit is een duurzaam bijproduct wat vrijkomt tijdens het composteren.
Afhankelijk van het toegediende voedsel kan je gemiddeld 1 keer per maand de wormenthee uit de lekbak aftappen. Dit is een voedzame en geconcentreerde vloeistof die je als ‘supervoedsel’ kan geven aan je planten. Voor het toedienen verdun je dit met water in een ratio 1:10.
Het kan zijn dat al het vocht wordt opgenomen in de aarde, waardoor je geen wormenthee hebt. Dit is geen enkel probleem en gebeurt als je wormenbak goed droog staat en er GFT wordt toegevoegd wat weinig water bevat.
Waar plaats ik mijn wormenhotel?
Zomer: Laat het wormenhotel niet in de volle zon staan. Het kan erg broeierig worden, waardoor de wormen inactief worden. Boven de 25 graden is het zelfs gevaarlijk voor de wormen.
Winter: Zorg dat de wormenbak beschut staat. Goede opties zijn: Schuur, berging of onder een afdakje dicht tegen het huis.
Regen: Het ontwerp zorgt ervoor dat het wormenhotel tegen regen kan. Een te vochtige omgeving is alleen niet wenselijk. Zet daarom de wormenbak zoveel mogelijk beschut mogelijk.
Temperatuur: De ideale temperatuur van een wormenbak ligt tussen de 15-25 graden Celsius.
Wat moet ik doen tegen overlast van fruitvliegjes?
Een wormenhotel is een natuurlijk ecosysteem. Het is daarom niet erg als er wat insecten in zitten.
Heb je specifiek last van veel fruitvliegjes? Een natte omgeving met rottend voedsel trekt fruitvliegjes aan. Dit kan natuurlijk altijd gebeuren, dus experimenteer om te kijken wat voor jou wormenbak helpt. We hebben een uitgebreid artikel geschreven over dit probleem. Lees deze hier.
Proberen de wormen te ontsnappen?
Nee, wormen houden niet van licht en hebben in de wormenbak een omgeving met genoeg voedsel en bescherming. In de eerste week kunnen de wormen ‘gestrest’ zijn door het transport. Laat de eerste 5 nachten een lamp schijnen op de wormenbak, zodat de wormen sowieso niet ontsnappen.
Voor bedrijven en scholen
TerugWat mag er in een WormenboerderijXL?
✅ Al het ongekookte groen afval tijdens het koken: Groente, fruit, granen, noten, bonen, etc. Daarnaast is ook karton, papier, koffieprut, eierschalen, zaagsel, gras en bladeren geschikt. Een goede combinatie van groen en bruin
❌ Ongeschikt is: Vlees, vis, zuivelproducten, kookolie en citrus vruchten (teveel zorgt voor een verstoorde PH waarde). De compostworm is dus eigenlijk een vooruitstrevende veganist.
Hierin maken we onderscheid in voedsel wat wormen snel en minder snel kunnen verwerken. Logischerwijs zullen alle soorten groente, fruit, tuinafval en etensresten (ook vlees, vis en zuivel) in de natuur worden afgebroken. We moedigen je daarom aan om zelf te ontdekken en te experimenteren met wat wel en niet werkt.
Stinkt een WormenboerderijXL?
Wanneer je WormenboerderijXL de juiste hoeveelheid vocht en lucht heeft, voelen de bacteriën en wormen zich op hun gemak. Als je WormenboerderijXL in balans is, zou er geen geur uit moeten komen. Het is dus belangrijk om goed te voeden en ervoor te zorgen dat het vochtgehalte en de luchttoevoer goed zijn!
Is een WormenboerderijXL veel werk?
Eenmaal op de juiste plek en met de juiste opstart (wormen en een voedingsbodem met goede bacteriën) heeft een WormenboerderijXL niet veel aandacht meer nodig. Gewoon regelmatig je gesneden groenten, fruit, papier en koffiedik toevoegen.
De meeste mensen voeren hun WormenboerderijXL één of twee keer per week. Vaker voeren is ook prima, en je kunt zelfs een paar maanden op vakantie gaan zonder te voeren.
Na ongeveer een half jaar tot een jaar kun je je eigen donkere, vruchtbare compost oogsten. Het kost weinig moeite en het levert veel voldoening op!
Wat kost een Wormenboerderij?
Naast de initiële kosten voor het aanschaffen van je WormenboerderijXL, wormen en het startmateriaal, zijn er geen verdere kosten verbonden aan wormcomposteren. Bij de oogstfase is het handig om een schep, handschoenen en een plastic zeiltje te hebben, maar deze heb je waarschijnlijk al in huis.
De Wormenboerderij heeft modellen beschikbaar in verschillende prijsklassen: je kunt er zelf een maken van hergebruikte materialen of voor minder dan € 10, kant-en-klaar kopen voor €100-150,- en er zijn grotere WormenboerderijXL's voor buurten, kantoren en horecagelegenheden die tussen de € 2000 en € 10.000 kosten.
Compostwormen kun je kopen voor €20-€30
Al met al kun je dus met elk budget beginnen met wormcomposteren, zelfs helemaal kosteloos. Start klein en start nu!
Kan bokashi ook in een WormenboerderijXL?
Ja, Bokashi kan zeker worden toegepast in een WormenboerderijXL. Het is echter aan te raden om het goed te verspreiden en te vermengen met andere materialen zoals zaagsel of stro. Dit helpt luchtcirculatie mogelijk te maken en voorkomt dat het een dichte massa vormt.
Waar moet u op letten?
Wanneer er beperkte hoeveelheden ander vers GFE (Groente-, Fruit-, Etensresten) in de WormenboerderijXL aanwezig zijn, is het raadzaam om de bokashi enkele dagen open te laten staan voordat het wordt toegevoegd. Dit bevordert de omzetting van anaërobe naar aërobe bacteriën, waardoor het veiliger wordt voor de wormen. Als er reeds ander 'voer' aanwezig is in het hotel, kan de bokashi direct worden ingebracht. In dat geval zullen de wormen enkele dagen wachten voordat ze aan de bokashi beginnen.
Let op de zuurgraad!
Bij regelmatige toevoeging kan de WormenboerderijXL te zuur worden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bokashi goed wordt verspreid en om regelmatig te controleren of het composteringsproces goed verloopt. Een te zure situatie is herkenbaar aan de geur, die lijkt op azijn of bederf. In dit geval is het aan te raden om de bokashi uit de WormenboerderijXL te verwijderen, en het even uit te laten spreiden alvorens het opnieuw toe te voegen.
Is bokashi geschikt voor een WormenboerderijXL?
Hoewel het wat dubbel lijkt - eerst fermenteren en dan composteren - kan Bokashi zeker een plek vinden in een WormenboerderijXL. Over het algemeen is het echter gunstiger om vers GFE rechtstreeks in de WormenboerderijXL toe te voegen voor de wormen en het composteerproces. Bokashi kan echter een uitstekende oplossing zijn voor mensen die ver van een WormenboerderijXL wonen en minder frequent bezoek willen brengen. Zelf Bokashi maken thuis maakt het mogelijk GFE langer te bewaren en vergemakkelijkt de compostering. Het resultaat verschilt in kwaliteit en kan op diverse manieren voor diverse planten worden ingezet.
Mogen bioplastic afvalzakken in de WormenboerderijXL?
In de WormenboerderijXL zijn bio-afbreekbare zakjes niet toegestaan!
Bij elke nieuwe locatie duiken ze op, die zogenaamde 'afbreekbare' zakjes. Helaas blijkt dat ze enkel onder specifieke industriële omstandigheden afbreken; voor onze wormen zijn ze nutteloos.
Suggestie: ga voor papieren zakjes. Indien die ontbreken, snuffel even rond in lokale winkeltjes; bij vele groenteboeren en bakkers zijn papieren zakjes de standaard! :)
Hoelang kan ik mijn GFE bewaren voordat ik het toevoeg in de WormenboerderijXL
Voor wie beperkte ruimte heeft en niet binnen loopafstand van een WormenboerderijXL woont, is het handig om te weten hoe lang je je Groente-, Fruit-, en Etensresten (GFE) thuis kunt bewaren voordat je ze naar de WormenboerderijXL brengt. Wees gerust, zelfs als het al begint te composteren of schimmelen, kun je het nog altijd naar de WormenboerderijXL brengen.
Je kunt je GFE-afval veilig tot een week bewaren. Langer kan ook, maar dan loop je het risico dat het gaat ruiken of vliegjes aantrekt.
De beste methode is om je GFE in een papieren zak te bewaren, die je eventueel aan de bovenkant kunt dichtvouwen. Een knijper kan ook handig zijn. Plaats de zak op je aanrecht of op een droge, koele buitenplek zonder afgesloten bak eromheen, zo blijft je GFE het langst vers.
Bij erg vochtig GFE is het slim om onderin de papieren zak wat gescheurde eierdozen of ander luchtig papier te leggen. Tijdens het transport naar de WormenboerderijXL kun je de zak ook in een emmer of andere tas plaatsen.
Op deze manier kun je je GFE probleemloos meerdere weken of zelfs maanden bewaren. Zolang er luchtcirculatie mogelijk is (wat zelfs door de papieren zak heen kan), zal het niet gaan rotten of stinken. Als het uitdroogt of begint te schimmelen, is dat geen probleem; dat is het begin van het composteerproces en gaat vanzelf verder in de WormenboerderijXL.
Hoe snel gaat het proces van composteren?
De WormenboerderijXL doet er meestal 4 tot 8 maanden over voordat je de eerste keer kunt oogsten.
Hoe snel dit gaat, hangt af van hoe groot de bak is, wat voor voedsel de wormen krijgen en of de omstandigheden (vochtigheid, temperatuur, zuurgraad) goed zijn.
Om te begrijpen hoe het werkt, moet je iets weten over microben. Een grappig feitje over WormenboerderijXLs is dat het eigenlijk niet de wormen zijn die het afval afbreken...
Het zijn de hele kleine beestjes in een WormenboerderijXL die het eten, zoals groente en fruit, afbreken. De wormen jagen op deze beestjes en nemen stukjes van het eten mee naar binnen. Daar breken andere beestjes het verder af. Dit proces zorgt ervoor dat alles wat de wormen eten, wordt afgebroken. Dit gebeurt constant omdat wormen zich alleen op die manier kunnen bewegen.
De wormenpoep zit vol met nuttige beestjes. Die zetten buiten de wormen verder het afbraakwerk voort. Omdat ze overal rondkruipen in de bak, wordt alles sneller afgebroken. Als de wormen eenmaal gewend zijn aan hun plek en het eten dat ze krijgen, maakt het niet uit hoeveel eten je geeft. Na een week lijkt de bak weer half leeg.
Eigenlijk kun je altijd wel iets oogsten, omdat het proces nooit stopt. In grote installaties gebeurt dit ook, dat heet "Continuous Flow Through". Maar in een WormenboerderijXL bij scholen of bedrijven is dat ingewikkeld. Het is handiger om af en toe wat compost te oogsten.
Compost is afgebroken eten met kleine deeltjes en beestjes erin. Dat is wat wormen uitpoepen. Elke keer dat het eten door een worm is gegaan, wordt het steeds kleiner en meer afgebroken. Dit wordt dan compost genoemd. Na ongeveer zes maanden wormenwerk is er genoeg compost om te oogsten. Dit kun je gebruiken om bijvoorbeeld de bodem gezonder te maken voor planten, of om planten te beschermen. Het is een soort supergrond voor planten.
Hoe voorkom je fruitvliegjes in de WormenboerderijXL?
Veel WormenboerderijXL locaties worden in de eerste warme weken van de zomer een favoriete plek voor fruitvliegjes om hun familie uit te breiden. Het is er vochtig, warm en er is meer dan genoeg eten voor hen. Dit is een ideale omgeving voor de vliegjes, maar soms wat minder aangenaam voor de menselijke beheerders. Meestal zijn na ongeveer twee weken alle vliegjes uitgevlogen en verdwijnt het probleem vanzelf. Toch kun je ook zelf het een en ander doen om dit te voorkomen.
Er zijn ook andere insecten die hun eitjes graag in het Groente-, Fruit-, en Etensresten (GFE) nestelen. Soms komen hier dikke bromvliegen of andere vliegende insecten uit voort. Nederland herbergt talloze soorten insecten, en het is goed om hun aanwezigheid in de natuur te bevorderen. Maar soms kan het ook uit de hand lopen als hun aantallen te groot worden. Wat kun je doen om dit in goede banen te leiden?
TIPS OM FRUITVLIEGEN TE VOORKOMEN
- Biedt het voedsel aan in een papieren zak. Hierdoor kunnen de vliegjes er pas bij als de wormen al begonnen zijn met eten. Als je geen papieren zakken hebt, kun je het voedsel in een oude krant of een klein doosje doen.
- Mix fruit met ander organisch materiaal en snijd het in kleine stukjes, zodat het sneller wordt verwerkt. Vooral tropisch fruit zoals bananenschillen en mango's bevatten vaak veel eitjes van fruitvliegjes uit hun oorsprongsland.
- Dien wat plantenstengels van de nachtschade familie toe, zoals tomaten en aardappels; de geur daarvan houden insecten niet van. De 'lampionplant' is ook effectief tegen insecten.
- Zorg ervoor dat de WormenboerderijXL niet te vochtig is. Gebruik je neus - als het te vochtig ruikt, is het waarschijnlijk ook zo. Voeg extra droog materiaal toe bovenin, zoals gescheurd papier, karton, stro, zaagsel of andere organische vezels.
- Bedek tijdelijk de bovenste laag van de WormenboerderijXL met een doek. Kies natuurlijke materialen, zoals een oude wollen deken of een 100% katoenen handdoek. Natuurlijke isolatiematerialen zoals vlas, hennep, schapenwol of houtvezel werken fantastisch omdat ze luchtig en dik zijn, en de vliegjes kunnen erin verstrikt raken.
- Zorg voor geurige kruiden en bloemen in de buurt. Dit zal andere insecten aantrekken die vaak jagen op kleine vliegjes. Bijvoorbeeld wespen patrouilleren vaak langs de randen van de WormenboerderijXL om op fruitvliegjesjacht te gaan.
- Gebruik nooit chemische middelen of gif tegen insecten, want dit kan het ecosysteem van de WormenboerderijXL schaden en uiteindelijk het aantal vliegjes verhogen.
Wat is het oogstfeest?
Veel WormenboerderijXL locaties worden één of twee keer per jaar geoogst. Vaak vieren we dit met een gezellig feestje om de samenwerking tussen mensen en wormen te vieren bij het creëren van betere bodem. Hier volgt een beknopte uitleg over hoe een oogstfeest verloopt:
De oogstfeest gids
De gebruikers verzamelen zich bij de WormenboerderijXL. Zodra iedereen aanwezig is, wordt de schuif van de WormenboerderijXL geopend en wordt de rijpe compost in bakken gedaan door de bewoners. In de tussentijd geeft een begeleider van de Wormenboerderij uitleg over de dingen die je in de WormenboerderijXL kunt zien. Na de oogst wordt de compost verdeeld en soms gemengd met andere materialen om potgrond te maken. De gebruikers nemen de compost mee en gebruiken deze in hun (gevel)tuinen, bloempotten, balkons of (gemeentelijke) perken. Samen wordt de straat schoongeveegd, de WormenboerderijXL netjes achtergelaten na wat klein onderhoud en de schuif wordt weer netjes gesloten. We sluiten vaak af met een drankje en een toast op het nieuwe composteerseizoen!
Hoeveel compost krijg je en wanneer?
Compost is klaar om geoogst te worden als het de kleur heeft van 70% chocola of donkerder. Er zijn dan vrijwel geen wormen meer, want die zijn vanzelf naar boven gegaan voor nieuw voer.
Vaak is het begin van de lente of de herfst de beste tijd om te oogsten. Dan kun je de compost goed gebruiken voor je tuin of bloempotten. We halen genoeg compost weg zodat er weer voldoende ruimte is voor nieuwe Groente-, Fruit-, en Etensresten (GFE) bovenin. Als er veel wormen meekomen of onverteerde materialen of compost die nog lichtbruin zijn, is het beter om te stoppen met oogsten. Het teveel geoogste materiaal kan eenvoudig bovenin de WormenboerderijXL teruggeplaatst worden. Door het te mengen help je de micro-organismen zich te verspreiden.
Moeten de wormen gevangen worden?
Nee, de wormen blijven gewoon in de WormenboerderijXL zitten. Je kunt wel een emmer meenemen om tijdelijk wormen in te doen die per ongeluk met de compost zijn meegekomen. Alle wormen kunnen later gewoon weer bovenin de WormenboerderijXL teruggeplaatst worden.
Hoeveel substraat blijft er over voor de wormen?
Meestal blijft er in de hoeken, onderin de holle bodem of in het midden van de WormenboerderijXL nog genoeg substraat over waar de wormen zich kunnen verschuilen. Probeer niet alles te oogsten, zodat er naast het nieuwe materiaal ook nog wat donkere, aardachtige plekken overblijven waar de wormen zich prettig voelen. Materiaal met veel wormen erin kan sowieso beter in de WormenboerderijXL achterblijven, dat is nog niet klaar voor de oogst.
Brengen mensen zelf flesjes mee voor het perculaat?
Ja, iedereen kan zelf een bakje of flesje meenemen of thuis ophalen als ze het vergeten zijn. We geven duidelijke instructies om het percolaat te verdunnen met 20 delen (regen)water. Dus 10 liter water bij een flesje van een halve liter percolaat. Het mengen gebeurt meestal thuis, wanneer mensen het percolaat in een gieter of plantenspuit doen.
Verwijder je de onverteerde delen eerst?
Nee, een WormenboerderijXL wordt vanaf de onderkant geoogst, dus de onverteerde delen blijven bovenin zitten. De gebruiksklare compost is direct bereikbaar via de schuif onderaan de WormenboerderijXL. Achter de schuif zitten vaak wat drogere of onverteerde delen. Deze worden eerst verwijderd, totdat de rijpe compost zichtbaar wordt. De onverteerde delen kunnen gewoon weer bovenin de WormenboerderijXL worden geplaatst via de inwerpopening. Eventuele wormen die dicht bij de buitenkant zitten, kunnen ook meteen terug bovenin worden geplaatst; ze vinden vanzelf weer de beste plekjes.
Ontsnappen de wormen uit de WormenboerderijXL?
Als je ervoor zorgt dat de wormen zich op hun gemak voelen, zullen ze gewoon op hun plek blijven.
Zorg voor een goede mix van fijngesneden groenten/fruit, koffiedik en papier. Houd het niet te nat of te droog, vermijd te koude of te warme omstandigheden, en zorg dat het niet te licht is. Op die manier benader je de natuurlijke leefomgeving van de wormen. Als alles klopt, zullen ze tevreden zijn en niet proberen te verhuizen.
Krijg je last van ratten of muizen bij de WormenboerderijXL?
We passen het voedsel dat we aan de wormen geven aan, zodat het niet aantrekkelijk is voor ratten. Dit werkt heel effectief.
Muizen verwelkomen we juist graag als ze langskomen, omdat ze ratten op afstand houden ;) Meestal is een WormenboerderijXL te vochtig voor zowel muizen als ratten.
In sommige grote steden is er momenteel een toename van ratten, dus op die locaties is het nodig om voorzichtig te zijn. Maar tot nu toe hebben we nog geen problemen gehad met ratten in een WormenboerderijXL. Het zijn vooral menselijke factoren, zoals voedsel op straat gooien, die voor rattenproblemen zorgen. Met goede voorlichting leren we buurtbewoners over de gevolgen hiervan en...
Terzijde, ratten zijn tegenwoordig veel minder gevaarlijk omdat de meeste ziektes die ze ooit verspreidden niet meer voorkomen. Sinds 2017 is er echter weer enige bezorgdheid over de verspreiding van de ziekte van Weil, mogelijk gerelateerd aan de groeiende rattenpopulatie. Er wordt meer onderzoek gedaan, maar wie nu al meer wil weten, kan kijken naar de special hierover van NTR De Kennis van Nu.
Ratten zijn vooral zeer intelligente en waardevolle dieren die kampen met een negatief imago. Als ze eruitzien als een eekhoorn, met een pluizige staart, zouden we waarschijnlijk veel minder bang voor ze zijn.
Wat is een goede plek voor de WormenboerderijXL?
Openbare ruimte
Een ideale plek voor een WormenboerderijXL: openbaar, goed zichtbaar, op een vlakke ondergrond en met schaduw. Veel WormenboerderijXL's in stedelijke gebieden bevinden zich op straat. Vooral wanneer de gemeente de WormenboerderijXL financiert, is het van belang dat deze zich in de openbare ruimte bevindt. Hierbij zijn enkele aandachtspunten:
- Publieke locatie, dus toegankelijk voor iedereen.
- Zichtbaarheid voor sociale controle.
- Plaatsing op een vlakke ondergrond, zoals tegels, bestrating, beton of asfalt.
- Bij voorkeur in de schaduw, onder een boom of aan de noordkant van een muur. Sommige modellen kunnen ook zonder verharding of op zonnige plekken worden geplaatst, maar dat heeft niet altijd de voorkeur. Als er geen verharding of schaduw mogelijk is, geef dit dan aan bij de aanvraag. Er zijn altijd passende oplossingen, aangezien compostering uiteindelijk overal mogelijk is.
Vaak worden WormenboerderijXL's ook aangevraagd voor (privé) binnentuinen of semi-openbare gebieden. Hiervoor zijn verschillende modellen beschikbaar en soms is er andere financiering mogelijk in overleg met de gemeente.
Scholen of bedrijven
Zie bovenstaande informatie bij 'openbare ruimte'. Het is aan te raden om de WormenboerderijXL niet op het schoolterrein zelf te plaatsen, maar net buiten het terrein, zodat buurtbewoners ook kunnen deelnemen. Dit is vaak een vereiste voor financiering door de gemeente.
Daarnaast kan je ook een WormenboerderijXL starten met je bedrijf. Een mooie duurzame stap!
Over mijn bestelling
TerugWaar is mijn bestelling?
Je hebt een mail ontvangen met daarin een Track & Trace code. In deze mail staat een link naar een pagina waar je de status en verwachte leverdatum kan checken.
Kan ik mijn bestelling annuleren of wijzigen?
Wanneer je van ons de Track & Trace hebt ontvangen, is het pakket al verstuurd. Is dit niet het geval, mail ons met de wijziging of annulering van je bestelling.
Hoe plaats ik een bestelling?
1) Winkelwagen: Klik op de knop ‘Aan winkelwagen toevoegen’ wanneer je een product wilt bestellen. Tevreden met je winkelwagen? Klik rechtsbovenin op het winkelwagen icoon en klik op de knop ‘afrekenen’.
2) Gegevens: Voeg de gevraagde gegevens in, zodat we weten waar we je bestelling moeten afleveren. Als je liever je bestelling zelf ophaalt kan je dit ook hier aangeven. Gelukt? Klik op de knop ‘Ga naar betalen’.
3) Betalen: Op deze pagina kun je zelf de betaalmethode kiezen.
Bezorgen jullie in België?
Jazeker! De Wormenboerderij bezorgt in Nederland en België.
Wat kost de bezorging?
€5,95 thuisbezorging
Wat is de verwachte levertijd?
Bestel voor 15:00, morgen geleverd!
- Dit geldt voor maandag t/m vrijdag
- We geven het pakket dezelfde dag mee met Fietskoerier of GLS
- Fietskoerier en GLSbezorgen de volgende dag (tijdens piekperiode's kan dit langer duren)
- Met uitzondering van weekenden en feestdagen
Onze producten liggen bij Fier Fietskoerier in Delft opgeslagen. Bestellingen tot 15:00 worden dezelfde dag nog meegegeven met de transporteur.
Op welke manieren kan ik betalen?
iDEAL: Betaal veilig, makkelijk en snel via iDEAL. Wanneer je iDEAL hebt geselecteerd en je de bestelling hebt bevestigd, kom je vanzelf in de betaalomgeving van je eigen bank. De transactie wordt direct verwerkt.
Creditcard: Ook kun je eenvoudig met creditcard afrekenen. Wij accepteren VISA en Mastercard. Wanneer je deze optie kiest kan je de bestelling plaatsen, nadat je het creditcardnummer, naam kaarthouder, vervaldatum en CVC code hebt ingevuld
Ik heb geen bestelbevestiging ontvangen?
Het kan zijn dat je al wel hebt betaald, maar geen bestelbevestiging hebt ontvangen. Het kan zo zijn dat er vertraging is, dus we raden aan even geduld te hebben. Check ondertussen ook of de bestelbevestiging niet is binnengekomen in je spam box.
Heb je binnen 2 uur geen bestelbevestiging ontvangen? Neem dan contact met ons op.
Wanneer ontvang ik mijn terugbetaling?
Heb je de bestelling geretourneerd? Dan zorgen wij dat we na ontvangst en goedkeuring van de retournering de betaling overmaken. Dit zal maximaal 14 dagen duren, nadat je het product retour hebt gestuurd.
Hoe kan ik mijn bestelling retourneren?
Is het product niet naar wens? Retourneren aanmelden kan tot 14 dagen na ontvangst. Via deze link kan je een retourlabel aanmaken.
Indien u gebruik maakt van uw herroepingsrecht, zal het product met alle geleverde toebehoren en - indien redelijkerwijze mogelijk - in de originele staat en verpakking aan de ondernemer geretourneerd worden. Mocht het product beschadigd of de verpakking meer beschadigd zijn dan nodig is om het product te proberen, dan kunnen we deze waardevermindering van het product aan u doorberekenen. Behandel het product dus met zorg en zorg ervoor dat deze bij een retour goed verpakt is.
Het product kan je afleveren bij een PostNL of DHL servicepunt. Zodra wij het geretourneerde product correct hebben ontvangen, storten wij binnen 14 dagen het aankoopbedrag terug.
Is retourneren gratis?
Ja, retourneren gratis. Je moet het pakket bij een PostNL of DHL servicepunt afgeven.
Wat is het garantiebeleid?
Voor alle artikelen die je bij de Wormenboerderij koopt, geldt de wettelijke garantie. Dit betekent dat de producten moeten doen, wat de consument in redelijkheid kan verwachten. Bekijk alle informatie over de garantie in onze Algemene Voorwaarde.
Wormenhotel van hout
Verwerk duurzaam je Groente-, Fruit-, Etensresten en Tuinafval (GFE+T) tot compost. Het wormenhotel is in Delft gemaakt van 100% gerecyclede materialen bij een sociaal leerwerk bedrijf.
Let op: Compostwormen los bestellen. Wij adviseren 500 gram bij het opstarten van je wormenhotel van hout & 1000 gram bij de grote variant.