Vakantie en mijn Wormenbak

Vakantie en mijn Wormenbak

Allereerst: Geniet van je heerlijke vakantie! Wij gaan dit jaar (zoals je aan het plaatje kan zien) op een treinvakantie (aanrader!). Hoe kan je ervoor zorgen dat je nieuwe huisdieren, de compostwormen, met een goed gevoel kan achterlaten? Om je alvast gerust te stellen, dit is geen enkel probleem! De voorbereiding is erg gemakkelijk en ze redden het prima een paar weken zonder je goede zorgen. 

Voorbereiding op je vakantie

Een aantal punten zijn belangrijk om goed te regelen.

- Extra GFT, aarde of wormenvoer: Zorg dat je, voordat je met vakantie gaat, wat extra voedsel toevoegt voor de wormen. Maak een goede combinatie van groen (GFT) en bruin (karton) afval. Ook kan je wat extra  kweekgrond toevoegen aan je wormenbak. Dit is speciaal ontwikkeld om je wormen goed te laten groeien en vermenigvuldigen. Als laatste tip hebben we nog het wormenvoer, wat professionele wormenkwekers gebruiken. Met een paar schepjes wormenvoer weet je zeker dat je compostwormen niks te kort komen tijdens de vakantie.

- Kraantje open: Dit is relevant voor het kunststof model. Zet voor de zekerheid je kraantje open, zodat eventueel vocht uit de lekbak kan stromen. Wanneer je dit niet doet, heb je het risico dat de lekbak vol met wormenthee komt te staan. Dit komt dan in aanraking met de onderste laag, de aarde zuigt het vocht op en de wormenbak wordt te nat. 

- Controleer de vochtigheid: Check nog een laatste keer voor je vertrek de vochtigheid van de wormenbak. Pak een handjevol aarde en knijp hier goed in. Het moet vochtig aanvoelen, maar er mogen geen druppels uit vallen. Te nat? Voeg wat droog karton toe. Te droog? Voeg wat nat karton toe. 

Ga je met vakantie in de winter? Lees dan ook dit artikel over wormen in de winter. Hierin staan wat voorzorgsmaatregelen, zodat de wormen goed beschermd zijn tegen de koude wintermaanden.

Volgende lezen

Wormen en compost in lekbak
Compostwormen en hitte

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Gratis E-book!

Download nu de gratis pdf van "Composteren met wormen voor beginners" en ontdek de fascinerende wereld van de compostworm.

Ontvang gratis E-book