Wormen en compost in lekbak

Wormen en compost in lekbak

Het kan voorkomen dat er wormen en aarde/compost in je lekbak terecht komt. Dit is niet fijn, aangezien de wormen niet op de plek zit waar hun eten zit en de aarde ervoor zorgt dat je kraantje verstopt raakt. Als het een aantal wormen zijn, zoals de foto hierboven, kan je ze met rust laten. Ze komen vanzelf weer in de bovenste bak terecht. Ook kan je ze met de hand een beetje helpen, door ze in de bovenste bak te leggen. Het is niet 100% te voorkomen dat de compostwormen op avontuur gaan. Het zijn nieuwsgierige diertjes, die graag op onderzoek gaan. Hoe kan dit worden voorkomen?

Filterdoek

Met een filterdoek kan dit het beste voorkomen worden. Deze wordt vanaf nu (juni 2022) standaard meegeleverd bij elke wormenbak. Heb je eerder een wormenbak bij de Wormenboerderij bestelt? Stuur een mailtje naar info@wormenboerderij.nl en we sturen er eentje kosteloos op!

Het filterdoek leg je in de onderste laag van je wormenbak. Dit zorgt ervoor dat alle vloeistoffen nog steeds in lekbak terecht kunnen komen, maar de wormen niet kunnen verdwalen in de lekbak. Daarnaast kan de compost hierdoor niet via de gaten in de lekbak terecht komen. Na het oogsten moet je ervoor zorgen dat het filterdoek weer terecht komt in de nieuwe onderste laag. Wanneer de filterdoek in bijvoorbeeld de middelste of bovenste kom te liggen, kunnen de wormen zich niet meer goed van boven naar beneden verplaatsen.

 

Volgende lezen

Overlast fruitvliegjes: 3 oplossingen
Vakantie en mijn Wormenbak

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Gratis E-book!

Download nu de gratis pdf van "Composteren met wormen voor beginners" en ontdek de fascinerende wereld van de compostworm.

Ontvang gratis E-book