Het is goed om te benadrukken dat fruitvliegjes niet het composteerproces verstoren, dus het niet een probleem voor de wormen. Het kan natuurlijk wel als vervelend ervaren worden in je tuin of op het balkon. Zeker in de zomer kan het vaak voorkomen dat je een aantal tot vele fruitvliegjes uit de wormenbak komt, wanneer je de deksel omhoog doet. Fruitvliegjes worden aangetrokken door een te natte of te zure omgeving. Daarnaast kan de geur van rottend fruit ook fruitvliegjes aantrekken. Voordat we naar de 3 oplossingen gaan, hebben we eerst wat tips om in de toekomst dit te voorkomen.
Hoe voorkom ik fruitvliegjes in mijn wormenbak?
Je kan fruitvliegjes het best voorkomen door de natheid/zuurheid goed in de gaten te houden en het GFT zo goed mogelijk af te dekken.
- Wormenbak te nat: Wanneer je een handje aarde vastpakt en hierin knijpt, moet het vochtig aanvoelen, maar er mogen geen druppels uitvallen. Is de aarde te nat, voeg dan droog (liefst onbedrukt) karton toe. Dit neemt het vocht op. Daarnaast kan het toevoegen van bruin afval in je wormenbak nooit kwaad.
- Wormenbak te zuur: Het meten van de zuurgraad van je wormenbak is niet iets wat je standaard doet, dus we gaan er ook niet vanuit dat je een PH meter in je keukenla hebt liggen. Is dit wel het geval? Check dan of de PH waarde niet buiten de aanbevolen bandbreedte van 5-9 PH komt. Een wormenbak kan in het algemeen snel te zuur worden, dus het is altijd goed om iets toe te voegen wat de PH waarde neutraliseert. Dit kan met lavagruis, lavameel, kalk of eierschalen.
- Goed afdekken GFT: We raden standaard aan om het GFT altijd goed klein te snijden en zoveel mogelijk te plaatsen onder de aarde. Dit heeft tal van voordelen, waardoor de kans op fruitvliegjes afneemt. Kan je niet al je GFT meer afdekken met aarde? Gebruik dan een laag met droge bladeren, kranten of een hennepmat.
3 Oplossing bij overlast fruitvliegjes
1) Lavameel of Lavagruis
Voeg over de gehele bovenste laag van je wormenbak 2-3 cm lavagruis of lavameel toe. Stop daarnaast voor 2-3 weken met het toevoegen van nieuw GFT. Dit zal de voorplantingscyclus van fruitvliegjes doorbreken. Daarnaast neutraliseert dit de PH waarde van je wormenbak, waardoor het in de toekomst onwaarschijnlijker wordt dat je last krijgt van fruitvliegjes. Ook verbeteren de mineralen in de lavameel de uiteindelijk wormencompost.
2) Kweekgrond
Voeg over de gehele bovenste laag van je wormenbak +/- 5 cm kweekgrond of andere biologische aarde toe en stop voor 2-3 weken met het toevoegen van GFT. Dit heeft hetzelfde effect als het lavameel, want het doorbreekt de voorplantingscyclus van de fruitvliegjes. Daarnaast heeft de kweekgrond nog andere positieve eigenschappen. Deze speciaal ontwikkelde grond laat je wormen sneller groeien en vermenigvuldigen.
Beide oplossingen kunnen ook met bijvoorbeeld zand of potgrond. Alleen raden we lavameel en kweekgrond aan voor de positieve bijwerkingen.
3) Hennepmat
Leg een hennepmat bovenop het GFT, waardoor de fruitvliegjes niet meer bij het GFT kunnen komen en nieuwe eitjes kunnen leggen. Bij de Wormenboerderij hebben we hennepmatten die de wormenbak perfect afsluiten. Dit heeft als voordeel dat je nog steeds GFT kan blijven toevoegen. Het heeft als nadeel dat het een minder extreme oplossing is. Een hennepmat is sowieso aan te raden, maar bij veel overlast raden wij optie 1 en 2 aan.
Er zijn dus verschillende manieren om van fruitvliegjes af te komen. Het onderhouden van een wormenbak is geen precieze wetenschap, dus experimenteer vooral met de verschillende oplossingen. De eerder genoemde lavameel, kweekgrond en hennepmat zitten allemaal in het bovenstaande pakket. Erg handig om verschillende problemen mee op te lossen!
Extra oplossing
We hebben zelf geëxperimenteerd met een andere oplossing. LET OP: Deze is een stuk dieronvriendelijk, is een korte termijn oplossing en heeft geen positieve 'side effects' zoals de kweekgrond en lavameel. We raden deze alleen aan als je in huis teveel last hebt van fruitvliegjes en er echt niet vanaf komt.
Vul een glas of beker met:
- 50% Water
- 50% (appel)azijn
- 1 druppel afwasmiddel
De fruitvliegjes worden gelokt door de (appel)azijn lucht. Als ze eenmaal in aanraking komen met het mengsel van water/azijn, zullen ze niet meer kunnen wegvliegen. Door het afwasmiddel is de oppervlaktespanning verdwenen en zullen ze uiteindelijk naar de bodem zinken.
4 reacties
Emiel van de Wormenboerderij
Hoi Iemand,
Goede tip om te voorkomen dat er mieren in het wormenhotel komen.
Echter zijn mieren vaak een teken dat de grond te droog is. Mieren houden niet van de omgeving van een wormenhotel, omdat deze te vochtig is.
Zorg dat je de grond goed vochtig houd voor de wormen, die hebben dit nodig om te overleven. Gebruik de plantenspuit of voeg vochtig karton/(kranten)papier toe.
Succes!
Emiel van de Wormenboerderij
Hi Femke,
We hebben een apart artikel geschreven over aarde en wormen in de lekbak. Je zal dit altijd een beetje houden met de kunststof variant met bakken, die in elkaar schuiven. We hebben wel wat tips gedeeld om het zo goed mogelijk te voorkomen:
Succes!:)
https://www.wormenboerderij.nl/blogs/tips-en-advies/wormen-en-compost-in-lekbak
Iemand
Tip tegen mieren in de wormenbak:
Zet de bak in een lage kunststof bak/deksel (bv zo een die je onder een bed kunt schuiven). Klein bodempje water hierin en klaar.
Mieren gaan niet door het water naar je wormenhotel en evt ontsnapte wormen verdrinken niet meteen (wel als je ze hier heel lang in laat en ze er niet uit kunnen komen natuurlijk).
Ps mieren die al in je hotel zitten, eerst verwijderen, want die gaan er niet door het water uit
Femke Schijf
Onze wormenhotel lekbak zot echt vol met aarde en heel veel wormen. Heb er over gelezen maar dot is echt vol en er is zelfs geen thee onderin. We hebben het hotel pas, maar hoe lossen we dit op? Is het filter niet goed ? We hebben elke nacht ontsnapte wormen en hebben een lichtje erbij en de bak zit goed op elkaar. Help!
Met vriendelijke groet Femke
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.