Overleven compostwormen de winter?

Overleven compostwormen de winter?

Ja de wormenfamilie overleeft de winter. Het kan zo zijn dat sommige individuele wormen bij vriestemperatuur zullen sterven. Echter, de wormenfamilie zal blijven overleven, door middel van de vele wormen eitjes die in de grond zitten en bij warmere lentetemperatuur uitkomen. Wil je de populatie zo groot mogelijk houden, zodat je in de lente weer al je GFT kan verwerken? Lees dan goed onderstaande tips en voorzorgsmaatregelen. Dan sta je straks niet voor verrassingen!

Kan mijn wormenhotel buiten staan in de winter?

De ideale temperatuur in een wormenhotel is tussen de 15-25 graden. Onder de 15 graden zullen de compostwormen het GFT langzamer verwerken. Rond de 5 graden zullen de wormen in een winterslaap gaan. Dit gaat om de temperatuur in het wormenhotel. Bij het wormenhotel van hout, in het midden een aantal graden warmer dan de buitentemperatuur. Je kan dit natuurlijk zelf nameten, erg leuk om het isolerende effect te meten van je eigen wormenhotel. Onder het vriespunt zullen, zeker de grotere wormen, doodvriezen en zal je dus in de lente moeten wachten op het uitkomen van de wormen eitjes. Daarnaast kan je altijd wat extra compostwormen kopen om in de lente een vliegende start te krijgen. Wil je jaarrond je GFT op een duurzame manier verwerken in een wormenhotel? Dat kan! Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 5 graden komt en het liefst tussen de 15 en 25 graden blijft. Dit kan dus perfect, wanneer je het wormenhotel binnen zet!

Heb je dit liever niet, dan zul dus moeten matigen/stoppen met de hoeveelheid GFT die je in het wormenhotel gooit. Daarnaast hebben we nog een aantal voorzorgsmaatregelen op een rijtje gezet, die je wormen helpen in de winter. In de natuur zullen wormen verder in de grond kruipen, aangezien het vanaf 1 meter zo’n 12 graden is. Aangezien de meeste type wormenhotel bovengronds zijn, kan het geen kwaad om de compostworm een handje te helpen.

Hoe bereid ik mijn wormenbak voor op de winter?

  • Isoleer je wormenhotel: Wikkel het wormenhotel in bubbeltjesplastic of een deken. De isolatie zal, in combinatie met het harde werken van de wormen, zal de temperatuur doen stijgen.
  • Kies de beste plek voor je wormenhotel: Binnen is het altijd goed. Zet je het wormenhotel buiten? In de zon, uit de wind en tegen de gevel. Zoek het plekje in je tuin of op je balkon, waar logischerwijs de temperatuur het hoogst zal zijn.
  • Stel het oogsten van je wormencompost uit: Hoe meer aarde/compost in je wormenhotel, hoe groter de isolerende laag.
  • Voeg specifiek GFT toe: Het toevoegen van koffieprut en vegetarische mest zorgt voor een verhoogde temperatuur van het composteringsproces. 

Let bij de kunststof modellen extra goed op de temperatuur. De wand is dun en isoleert nauwelijks, waardoor het verschil tussen de binnen en buiten temperatuur kleiner is. Voor een compostbak gelden dezelfde adviezen als voor een wormenhotel. Let wel op dat een compostbak, die in direct contact staat met de grond, de kans heeft dat de wormen kruipen naar de warmere bodem. Dit kan je voorkomen met een worteldoek tussen je compostbak en de grond. 

Is het toch mis gegaan met je wormen populatie? Herstart je compost project met een nieuwe mix compost- en tijgerwormen.

Mix_compostwormen_en_tijgerwormen_-_link_naar_de_productpagina

Volgende lezen

Compostwormen en hitte
Wormenbak kopen

4 reacties

Johnny Vanwalleghem

Johnny Vanwalleghem

Hallo.
Ik heb mijn wormenbak binnen gezet door dat het wat kouder wordt, maar nu zit ik vol van die fruitvliegjes, wat kan ik daar tegen doen?
Ik heb gedacht om mijn bak terug buiten te zetten onder mijn afdak waar hij heel het jaar gestaan heeft.
Is dat wel een goed idee?
Grts J.

Emiel van de Wormenboerderij

Emiel van de Wormenboerderij

Hi Wouter,

Super goed idee: Hoe meer je Wormenboerderij geïsoleerd is, des te beter!
Ik zie verder geen problemen ontstaan wanneer je dit doet met de hennepmat.

Groetjes,
Emiel van de Wormenboerderij

Marc

Marc

Ik heb her een verwarmingsmatje in gelegd. Doet het al enkele jaren prima en kost nauwelijks wat.
https://www.amazon.com.be/-/nl/Verwarmingskussen-containers-verstelbaar-verwarmingskussen-temperatuurregeling/dp/B0B74PV5MB/ref=asc_df_B0B74PV5MB/?tag=begogshpadd0d-21&linkCode=df0&hvadid=633545069249&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=7988566096522571663&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9040075&hvtargid=pla-1881511922765&mcid=4b9c2594810934559caa26e08437e9b9&th=1

Wouter

Wouter

Hallo,
ik las het stukje over het overleven van de wormen in de winter.
Ik vroeg mij af of het nuttig is om de hennepmat te gebruiken om de binnenkant en de bodem van de wormenboerderij mee te bekleden. Of veroorzaakt dit andere problemen?

Ik heb mijn wormenboerderij net opgestart en aangezien het nu kouder wordt ben ik alvast aan het kijken hoe ik de boerder winterklaar kan maken. Binnen wordt voor ons namelijk lastig.

Alvast bedankt.

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door hCaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van hCaptcha zijn van toepassing.

Gratis E-book!

Download nu de gratis pdf van "Composteren met wormen voor beginners" en ontdek de fascinerende wereld van de compostworm.

Ontvang gratis E-book