Zou jij ook willen dat jouw woonkamer vol staat met groene planten? Of een moestuin die heel de lente, zomer en herfst een geweldige oogst geeft? Net als mensen hebben planten de juiste voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. Deze voedingsstoffen zijn volop aanwezig in ons eigen groenafval en etensresten. Veel hiervan belandt nog altijd bij het restafval, waardoor het onnodig wordt verbrand. Met de behulp van een Wormenbak kan jij thuis je GFE+T omzetten in compost: DE ideale voeding voor je planten, moestuin en grasmat. Een duurzame gewoonte, die beter is voor de planeet en je planten.Â
Wat is een wormenbak?
Een wormenbak is een compostbak waarin je Groente-, Fruit-, Etensresten en Tuinafval (GFE+T) thuis kan verwerken. De wormen in de wormenbak eten jouw organische afval op. Hiervan worden nieuwe grondstoffen gemaakt, zoals compost. Dit is een essentiële voedingsstof voor je kamerplanten, moestuin of grasmat. Hier groeien je planten geweldig op. Een wormenbak is een stuk kleiner dan een compostbak, waardoor het geschikt is in elk huis. Je komt wormenbakken tegen in verschillende vormen, maten en namen, zoals: wormenhotel, wormentoren en wormenkrukje. In de webshop van de Wormenboerderij vind je een wormenbak gemaakt van 100% gerecyclede materialen (Duurzaam), in Delft (Lokaal) bij een Leerwerkbedrijf (Sociaal). Â
Hoe werkt een wormenbak?
Een wormenbak is een afgesloten bak, waarin compostwormen wonen en werken. Deze compostwormen zijn heel de dag jouw afval aan het opeten. In een paar simpele stappen leggen we je uit, hoe een wormenbak werkt:
- Wormenbak starten: Koop een wormenbak online/tuinhandel of timmer er zelf eentje in elkaar (DIY volgt). De Wormenboerderij levert de Wormenbak met een duidelijke handleiding en instructievideo. Samengevat kan je een wormenbak starten met de volgende 3 ingrediënten: Compostwormen, aarde en vochtig karton/papier.Â
- GFE+T Toevoegen:Â Dagelijks voeg je jouw Groente-, Fruit-, Etensresten en Tuinafval (GFE+T) toe aan een wormenbak. Denk hierbij aan koffieprut, snijafval van het koken, fruitschillen of eierschalen.
- Bruinafval toevoegen: Voeg wekelijks gescheurd karton en papier toe. Dit ‘bruinafval’ is samen met jouw GFE+T het ideale dieet voor je wormen. Probeer in de verhouding 70 (groen) /30 (bruin) afval toe te voegen in een wormenbak.Â
- Compost oogsten: Je kan ongeveer elk kwartaal een paar liter compost oogsten uit je Wormenbak. Hiermee heb je van afval een nieuwe grondstof gemaakt en de kringloop gesloten. Het vermengen van 10-20% compost met je potgrond doet wonderen met je planten. Je kan het ook oppervlakkig uitstrooien of mengen met water als vloeibare meststof.Â
Een wormenbak kan met horizontale vakken of verticale composteerlagen werken, waar tussen de wormen vrij kunnen bewegen. Je vult een vak of composteerlaag van de wormenbak met compostwormen, aarde, bruinafval en uiteraard GFE+T. Je begint pas aan een nieuw vak of composteerlaag wanneer de vorige vol is. Na zo’n 3 maanden is het tijd om je eerste vak of composteerlaag te oogsten met het compost. De meeste wormen zullen al vertrokken zijn naar het verse voedsel. Het lege vak of composteerlaag kan je opnieuw vullen met aarde, bruinafval en GFE+T. Zo kan je eindeloos op een duurzame manier je GFE+T verwerken.
Waarom een wormenbak kopen?
- Duurzaam: Je kan thuis van jouw afval nieuwe voedingsstoffen maken, die de aarde verrijkt en nieuw leven mogelijk maakt. Wanneer je groenafval in de grijze bak beland, wordt het onnodig verbrand. Lijkt ons een logische keuze toch!?
- Overal geschikt: Het wormenbak heeft een innovatief ontwerp en compact formaat, waardoor het geschikt is voor binnen en buiten. Door de afwerking van hout is de wormenbak een echte eyecatcher met een duurzame uitstraling.
- Lokaal, Sociaal en Duurzaam: De wormenbak van Wormenboerderij is in Delft gemaakt, bij een sociale houtwerkplaats van 100% gerecyclede materialen.
- Leuk en Leerzaam: Het is leuk om te leren hoe je de kringloop kan sluiten en van dichtbij mee te maken hoe de natuur werkt. Het is ook enorm leerzaam voor jong en oud!
Wormenbak maken of kopen?
Je kan kiezen om een wormenbak te kopen of als je handig genoeg bent, kan je er ook eentje zelf in elkaar zetten. Er zijn online genoeg ‘Do It Yourself’ (DIY) video’s te vinden, hoe je zelf een wormenbak kan maken. Zorg wel dat je goed bent ingelezen in het doen en laten van wormen en het proces van composteren. De keuze van materialen, systeem en ontwerp heeft veel invloed op de werking van de wormenbak. Heb je de tijd om je te verdiepen en ben je creatief? Maak dan zelf een wormenbak. Wil je zeker weten dat je een goed werkende wormenbak hebt? Koop dan een bestaand model wormenbak. Hiermee krijg je ook de hulp in de vorm van een handleiding, instructievideo’s en een community met mensen die op dezelfde manier hun afval verwerken met een wormenbak.
Compostwormen in een wormenbak
Er zijn duizenden verschillende soorten regenwormen in de wereld. Slechts zeven soorten hiervan zijn geschikt in een wormenbak. De meest voorkomende zijn de Eisenia Hortensis en Eisenia Fetida. In de praktijk worden deze soorten ook wel genoemd als: Tijgerworm, compostworm of ‘red wiggler’. Het is essentieel om te begrijpen hoe je jouw compostwormen goed kan verzorgen. Gezonde en gelukkige wormen zijn nodig om jouw afval goed te verwerken.
- Bedding: De compostwormen hebben een goed huis nodig waarin ze kunnen wonen en werken. Start met een materiaal wat water kan vasthouden en luchtig blijft zodat er zuurstof bij kan komen. Denk hierbij aan karton, papier, kokosvezels of dode bladeren. Meng dit mem 50/50 met gezonde biologische aarde. Zorg dat het geheel vochtig wordt gemaakt, lees hieronder meer daarover.
- Vochtigheid: Wormen ademen door hun huid en de huid moet ten alle tijden vochtig blijven. De compostwormen zullen daarom vluchten bij een te droge aarde/bedding. Hoe weet je of de vochtigheid goed is? Pak een handje aarde. De aarde moet nat aanvoelen, maar er mogen geen druppels water uitkomen als je erin knijpt. Te Nat? Voeg droog karton toe. Te droog? Voeg nat karton toe.
- Temperatuur: De ideale temperatuur in een wormenbak moet tussen de 15 en 25 graden liggen. Boven de 30 graden zullen de wormen vluchten en onder de 5 graden zullen de wormen in een winterslaap gaan. Worden de temperaturen nog extremer, kunnen de wormen het niet overleven. Er zijn verschillende locaties waar je een wormenbak kunt neerzetten: (Binnen)schuur, keuken, berging, balkon, tuin. Zorg dat de wormenbak beschut en in de schaduw staat. Wanneer je wormenbak buiten staat, moet je bij kou door middel van extra isolatie de temperatuur richting de 15 graden houden.
Lees onze blog over compostwormen voor meer informatie.
Welk Wormenbak moet ik kopen?
Bij de Wormenboerderij verkopen we verschillende modellen Wormenbakken. Hieronder hebben we de verschillende eigenschappen met elkaar vergeleken. Beide modellen hebben we zelf getest en zijn zeer geschikt om thuis je GFE+T mee te verwerken.Â
Over de Wormenboerderij
De Wormenboerderij is opgericht in 2021 in Delft door Jasper en Emiel. Wij geloven erin dat een individu het verschil kan maken. Daarom stimuleren we individuen om groene gewoontes te starten. We proberen dat te bereiken door producten aan te bieden, die dit mogelijk maken. Onze producten zijn lokaal, sociaal en duurzaam geproduceerd. Het resultaat: Een wormenbak waarmee jij thuis op een duurzame manier je afval om kan zetten in compost. Wij produceren onze eigen producten en verkopen deze via de webshop, platformen en aan andere webshops/retailers. We proberen hiermee een positieve impact te maken op de planeet.
Â
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.