Compostwormen en Tijgerwormen

Compostwormen en Tijgerwormen

In dit artikel gaan we alles vertellen wat je moet weten over compostwormen en tijgerwormen, familie van de regenworm. Dat wormen een interessant onderwerp zijn, bewijst Charles Darwin. 44 jaar lang heeft de beroemde bioloog huis, tuin en keuken experimenten gedaan om te kijken wat wormen heel de dag doen, hoe intelligent ze zijn en welke zintuigen ontwikkeld zijn. In 2020 zijn deze onderzoeken in het Nederlands vertaald en verkrijgbaar onder de titel: “Humusvorming door wormen, met observaties over hun levenswijze”. Een aanrader voor iedereen die wilt weten wat de impact is van wormen op onze planeet!

Productafbeelding Blogpost - mix compostwormen

Soorten Regenwormen

De compostwormen en tijgerwormen waar wij over schrijven zijn beide een type regenworm. Er zijn meer dan 7000 verschillende regenwormen in de wereld ontdekt. Slechts 7 hiervan zijn geschikt in een compostbak of wormenhotel. Grofweg kunnen we al die verschillende regenwormen onderscheiden in de volgende 3 categorieën:

Diepgravers

De diepgravers zijn echte tunnelbouwers, die tot wel 3 meter diep de grond in kunnen graven. Dit is essentieel, omdat in al deze gangen overtollig regenwater kan worden opgeslagen. Wellicht herinneren jullie nog het beeld van afgelopen zomers, waarbij droogtes werd opgevolgd door overstromingen. Een gezonde bodem is rijk aan bodemleven, wat jaarrond water kan vasthouden. Wormen spelen hierin een belangrijke rol!

Bodemwoelers

Deze bodemwoelers zijn bodemverbeteraars, die leven in de bovenste 50cm van de aarde. Hierin zetten ze organische resten om in voeding voor de planten. De planten zijn deze regenwormen erg dankbaar, aangezien ze de toplaag luchtig houden. Hierdoor kunnen de wortels makkelijker groeien, waardoor ze meer water en voeding kunnen opnemen.

Strooiselwormen

De compostwormen en tijgerwormen vallen onder de categorie strooiselwormen. Deze regenwormen leven in de bovenste 10cm van de aarde, waarin ze organische resten, zoals bladeren, de grond in trekken. Samen met alle micro organismen worden deze resten omgezet in wormencompost. Het kan dus zijn dat je een opgerold blad uit een gat in de grond ziet steken. Dit is het werk van een ijverige strooiselworm!

Productafbeelding Blogpost - mix regenwormen bodemverbetering

Compostworm, tijgerworm of mestworm?

Er zijn slechts een aantal wormen geschikt voor een compostbak of wormenhotel. Wij werken zelf met de Eisenia Fetida en Eisenia Hortensis. Om in dit artikel geen verwarring te krijgen gebruiken we de Latijnse naam, aangezien er verschillende namen zijn voor deze compostwormen. Op onze website spreken we meestal van compostwormen en tijgerwormen, omdat dit de namen zijn waar men naar zoekt. Dit zijn de meest voorkomende namen:

Eisenia Fetida
  • Tijgerworm
  • Red Wiggler
  • Mestworm
Eisenia Hortensis
  • Dendrobaena Veneta
  • European Nightcrawler
  • Visworm

blogpost compostwormen tijgerwormen

Voordelen Compostwormen en Tijgerwormen

Compostwormen en tijgerwormen kunnen worden gebruikt in verschillende situaties. Compostwormen worden door huishoudens of horeca ingezet om lokaal organisch afval te verwerken. Daarnaast kunnen bedrijven een mix van compostwormen en diepgravers gebruiken om de bodem te herstellen in parken, tuinen of grasmatten. 

Wormenhotel of Compostbak

Wanneer je thuis, of met een school/bedrijf/horeca, je Groente-, Fruit-, Etensresten en Tuinafval (GFE+T) wilt verwerken, kan dit! Met de Wormenboerderij hebben we verschillende oplossingen hoe je dit als huishouden of bedrijf kan doen. Hiervoor zijn compostwormen essentieel. Voor thuiscompstering met een wormenhotel raden we aan om 500 gram per 0,2m2 te gebruiken. Doordat compostwormen leven in de bovenste 10-20cm van de aarde, maakt de volume van je wormenhotel of compostbak niet zoveel uit. Het gaat vooral om de oppervlakte van je wormenhotel.

Bodemverbetering tuin, park, voetbalveld, golfbaan of planten bomen

Regenwormen zorgen voor een gezonde bodem! De gangen maken de grond luchtig en geschikter om regenwater vast te houden. De strooiswelwormen en bodemwoelers zorgen ervoor dat organische materialen worden omgezet in nieuwe voedingsstoffen. Dit is ideaal voor het verbeteren van een grasmat in een park, voetbalveld of golfbaan. Daarnaast kan het helpen bij het planten van nieuwe bomen. Wij gebruiken de volgende vuistregels:

  • Herstellen kwaliteit bodem: 1kg per 20m2
  • Planten boom: 0,5kg per 25cm aan stamdikte

Productafbeelding Blogpost - Wormenhotel van hout

Compostwormen kopen of afhalen voor Tuin

Bij de Wormenboerderij kan je compostwormen en tijgerwormen kopen. Wij werken samen met de beste wormenkwekerijen in Nederland en kopen wekelijks verse wormen in. In de meegeleverde zakken kunnen de wormen nog zo’n 2-3 weken leven, wanneer het is aangekomen bij de klant. Sommige varianten versturen we rechtstreeks vanuit de kweker, omdat het nog niet hard genoeg loopt om deze op voorraad te nemen. We komen zelf bij de kwekerijen op bezoek, zodat we het beste aanbod kunnen selecteren voor onze klanten. Je kan helaas geen compostwormen of tijgerwormen afhalen, aangezien de opslag en orderverwerking wordt geregeld in het distributiecentrum van onze partner Fier Fietskoerier uit Delft.

Eigenschappen Regenworm

In het boek “Humusvorming door wormen, met observaties over hun levenswijze”, deelt Charles Darwin een aantal van zijn bevindingen over de worm. Zo zijn regenwormen hartstikke doof, maar is de huid van de regenworm wel gevoelig en reageert de regenworm op aanraking. Wat essentiële eigenschappen die je moet weten, wanneer je compostwormen of tijgerwormen gaat gebruiken in een wormenhotel of compostbak zijn de volgende:

  • Vochtigheid: Compostwormen ademen door hun huid. Daarom moet de grond altijd vochtig zijn. Temperatuur: De ideale temperatuur in een wormenhotel is 15-25 graden. Wordt het boven de 30 graden of onder de 5 graden, kunnen de wormen het niet altijd overleven.
  • Zuurstof: Compostwormen hebben zuurstof nodig om te overleven. Hun huisje moet dus genoeg beluchtingsgaten hebben en de aarde mag niet té compact worden.
  • pH-waarde: Wormen overleven goed in een omgeving met een pH-waarde tussen de 5-9. Dit zit vaak wel goed in wormenhotels!
  • Voedsel: Geef je compostwormen regelmatig te eten. Dit moet een combinatie van groen, zoals groente en fruit, (70%) en bruin, zoals papier en karton, (30%) zijn. Geef niet té snel té veel eten, anders gaat het rotten.

Als deze randvoorwaarde goed zijn ingevuld, zullen je een tevreden wormenfamilie hebben. Als het scheiden van je groenafval en bruinafval routine is geworden en je wormenhotel of compostbak een mooi plekje heeft gevonden, is het makkelijk om wormen te verzorgen. Neem vooral in het begin elk weekend even de tijd om te checken of alles goed gaat en let extra goed op bij warme zomers en koude winters.

Productafbeelding Blogpost - wormenhotel kunststof

 

Over de Wormenboerderij

De Wormenboerderij is opgericht door Jasper en Emiel in Delft medio 2021. Wij proberen zelf steeds meer groene gewoontes te starten in ons dagelijkse leven, aangezien we geloven dat een individu het verschil kan maken. Met onze producten maken we groene gewoontes mogelijk voor zoveel mogelijk mensen. De producten zijn lokaal, sociaal en duurzaam geproduceerd. Met het aanbieden van Wormenhotels hopen we dat zoveel mogelijk mensen hun afval thuis gaan verwerken en geïnspireerd worden om te starten met meer groen in en rondom het huis. De producten zijn door de Wormenboerderij geproduceerd en worden verkocht via onze webshop, via platformen en via andere webshops/retailers. Help jij mee om een positieve impact te maken?

Volgende lezen

Wormenmest, Wormencompost en Wormenpoep
Wormenhotel kopen

1 reactie

H. Wervers

H. Wervers

ik heb een composthoop van 4×3m, 0,5mhoog. tuinafval, stro en schapenpoep.
Heeft het zin om hier wormen aan toe te voegen?

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Gratis E-book!

Download nu de gratis pdf van "Composteren met wormen voor beginners" en ontdek de fascinerende wereld van de compostworm.

Ontvang gratis E-book