Wormenmest, wormencompost, wormenpoep en vermicast zijn allemaal andere woorden voor hetzelfde: Het eindproduct van volledig verwerkte organische materialen door wormen. Het is de perfecte voedingsstof voor planten door de grote hoeveelheid stikstof, fosfor en kalium die aanwezig is in wormenmest. Het is een gitzwarte korrel, die niet blijft plakken aan je handen en ruikt naar verse bosgrond. Als je thuis je Groente-, Fruit-, Etensresten- en Tuinafval (GFE+T) verwerkt met een wormenhotel, is de wormenmest jouw beloning. Hiermee krijg jij de mooiste moestuin, grasmat of kamerplanten. Wormenmest is ook in grotere hoeveelheden (bigbags) geschikt voor onderhoud/aanleg projecten van tuinen of parken.
Waarom gebruik je Wormenmest, Wormencompost of Wormenpoep ?
Er zijn verschillende redenen waarom het gebruik van wormenmest aan te raden is. We kunnen ze het best scheiden in de volgende categorieën:
- Verbetering plantengroei
- Minder last van ziektes en plagen
- Herstellen bodemleven
Wormencompost verbetert plantengroei
Net zoals jij en ik hebben planten de juiste voeding nodig om te groeien. De belangrijkste voedingsstoffen voor planten zijn stikstof, fosfor en kalium. In de landbouw, maar ook thuis, wordt vaak gebruik gemaakt van (vloeibare) kunstmest. Fanatieke tuinierders met een moestuin zullen eerder gebruik maken van compost uit een compostbak of composthoop. Omdat kunstmest op de lange termijn de bodem uitput, raden we aan om compost te gebruiken. Dit kan je kopen in het tuincentrum, maar het is natuurlijk leuker en goedkoper om dit zelf te maken van je eigen afval (lees: GFE+T). Zie in onderstaande afbeelding hoe de knollen van Rhonda Sherman (wormenexpert aan de NC State University) groeien op respectievelijk 0%, 10% & 20% wormencompost.
Onderzoek Rhonda Sherman NC State University: Effect wormencompost op plantengroei
Minder last van ziektes door wormen mest
Uit onderzoek blijkt dat planten die groeien op wormenmest minder last hebben van ziektes en plagen, zoals bladluis. Dr. Arancon van de Ohio State University heeft meerdere onderzoeken gedaan over de invloed van wormenmest op ziektes en plagen. (Google op “ Arancon Vermicast” en geniet van alle onderzoeken!) Bij verschillende planten en ziektes blijkt wormenmest een effectief middel. Het toevoegen van 10-20% wormenmest is al genoeg om het gewenste effect te bereiken.
Wormenpoep herstelt bodemleven
Wormenpoep zit vol met micro-organismen die bodemleven herstelt en stimuleert. De bodem is een ingewikkeld samenspel tussen schimmels, bacteriën, insecten, mineralen, enzymen, etc. Dit allen is volop aanwezig in wormenpoep! Leuk om te vermelden is het samenspel tussen planten en schimmels, wat Mycorrhiza wordt genoemd. De schimmel maakt een verbinding via schimmeldraden met een plant, waarna er een uitwisseling van voedingsstoffen plaatsvindt. De schimmel geeft mineralen en vocht en de plant geeft hiervoor zetmeel en glucose voor terug. De schimmeldraden hebben een groter bereik dan de planten, waardoor deze verbinding extra veel voedingsstoffen voor een plant kan opleveren. Wormenpoep stimuleert deze symbiose!
Hoe gebruik je Wormen mest?
Wanneer je wormencompost mengt met potgrond voor je kamerplanten raden we aan om zo’n 10-20% wormencompost toe te voegen aan de aarde. Gebruik je het voor je grasmat of moestuin, raden we de volgende verhoudingen aan:
- Grasmat: 1-5 liter per 1m2
- Moestuin: 1-10 liter per 1m2
Heb je zelf een wormenhotel waarmee je wormencompost maakt en kan je dit niet gelijk gebruiken? Zorg dat je het eerst in een aantal dagen buiten droogt en vervolgens in een afgesloten emmer bewaart. Gebruik het binnen 6 maanden, zodat al het leven in de wormencompost niet vergaat. Als je nog groentezaden nodig hebt voor je (moes)tuin, check de website van Ecocycle.
Wormencompost vs Compost: Verschillen
De (wormen)compost van een wormenhotel / compostbak, is altijd het resultaat van hetgeen wat je erin gooit. Compost van enkel bananenschillen is dus anders als de compost gemaakt uit paardenmest. De mate waarin bepaalde voedingsstoffen aanwezig zijn, zal dus verschillen voor elk type compost. Wel wijst onderzoek uit dat wormencompost uit een wormenhotel een stuk meer stikstof, fosfor en kalium bevat t.o.v. compost uit een compostbak, wat de belangrijkste voedingsstoffen voor planten zijn. Doordat de compost in een compostbak zo’n 70 graden kan worden, zijn het hele andere micro-organismen die het organisch materiaal afbreken. Logischerwijs gaan er bij deze temperaturen nuttige voedingsstoffen verloren. Zie in grafiek 1 de verschillen tussen de voedingsstoffen in womencompost en compost.
Grafiek 1: Sinha et al (2009), Earthworms Vermicompost, Griffith University, Australia.
Wij raden aan om geen kunstmest, maar wormencompost of compost te gebruiken voor je moestuin, grasmat of kamerplanten. Als je dan daarin nog een keuze wil maken, kies dan voor wormencompost.
Wormenthee, Wormen Percolaat maken
Wormenthee, Wormenpercolaat of Percolaat zijn verschillende namen voor de vloeibare vorm van wormencompost. In de meeste modellen wormenhotels wordt overtollig vloeistof afgevangen, waarna je dit kan gebruiken als wormenthee. Aangezien de hoeveelheid voedingsstoffen moeilijk in te schatten is, raden wij aan om dit zelf te maken via het volgende recept:
- 10 liter (regen)water
- 0,5 liter wormencompost (ongeveer 2-3 handjes)
- Goed mengen en 24 uur laten staan
- Gebruik dit in een plantenspuit als vloeibare mest
Wormenmest online kopen
Compost kan je online kopen bij verschillende webshops en winkels, zoals Welkoop, Intratuin of Groenrijk. Dit is niet altijd het geval met wormencompost. Zelf werken we samen met verschillende Nederlandse wormenkwekers, die tijdens het kweken wormenmest produceren. Wij zoeken hieruit de wormenmest met de beste kwaliteit en bieden dit aan in onze webshop in Bigbags van 1000L. Dit is uitermate geschikt voor bedrijven gespecialiseerd in de onderhoud/aanleg van tuinen en parken. In de toekomst zullen we kleinere zakken aanbieden voor huishoudens.
1 reactie
Nardine de Bot
Goedemorgen, Ik verkrijg wormenmest door de droge paardendrollen (zonder stro en urine) te laten composteren. Het product is zwart en rul en ruikt idd naar grond. Kunt u iets zeggen over de voedingswaarde m.a.w. is deze wormenmest gelijkwaardig aan wormenmest verkregen uit keukent-afval? Hoe kan ik het gebruiken in de moestuin? Ik hoop dat U het antwoord weet op mijn vraag omdat er eigenlijk maar weinig op groeit (dikke laag).
Alvast bedankt,
M.vr.gr.,
Nardine
Laat een reactie achter
Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.