Wormenhotel of Compostbak: Wat moet ik kiezen?

Compost

 

Hoe mooi is het om van je eigen afval een nieuwe grondstof te maken: Compost. Deze circulaire gewoonte kan je dus heel makkelijk starten met een compostbak of wormenhotel. Beide systemen helpen bij het afbreken van Groente-, Fruit-, Etensresten en Tuinafval (GFE+T) en het creëren van voedzame compost voor je planten. Er zit wil wat verschillen bij de beide methodes en de compost die je krijgt, waar we over willen vertellen. In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van beide oplossingen vergelijken om je te helpen beslissen welke optie het beste bij jou past. We beginnen met een korte uitleg over hoe een wormenhotel en compostbak werken. m

Wormenhotel kopen

Hoe werkt een Wormenhotel?

Een wormenhotel is een systeem voor het composteren van organisch afval met behulp van wormen. Het is ofwel een horizontaal of verticaal systeem dat bestaat uit verschillende lagen waarin de compostwormen leven en organisch materiaal verwerken. Het afval wordt op de bovenste laag geplaatst, terwijl de wormen het afval afbreken en het omzetten in rijke compost in de andere lagen. Het resulterende compost kan worden gebruikt als een natuurlijke meststof voor planten. Het composteerproces in een wormenhotel is relatief snel, waardoor je met een klein model al veel Groente-, Fruitafval en Etensresten (GFE) kan verwerken.

 

Hoe werkt een Compostbak?

Een compostbak is geschikt voor het composteren van al je organisch afval, waaronder je tuinafval. Het kan worden gemaakt van verschillende materialen, zoals hout, plastic of metaal. Vaak wordt een ruimte gecreëerd van zo’n 1 kubieke meter, waar het organische materiaal verzamelt kan worden. Door een combinatie van groen/stikstofrijk afval en bruin/koolstofrijk afval in de compostbak te plaatsen, gebeurt het volgende: Allerlei micro-organismen breken het organische afval of in 9-12 maanden tijd. De afbraak van het afval produceert warmte, wat zorgt voor de versnelling van het compostproces. Net als bij het wormenhotel, kan je deze compost gebruiken als natuurlijke voedingsstoffen voor je planten.

Voor- en nadelen van een Wormenhotel en Compostbak

Zowel het wormenhotel als de compostbak is dus een goede manier om je organisch afval om te zetten in compost. We moedigen iedereen aan om de kringloop te sluiten en zelf je afval te verwerken door middel van één van deze twee oplossingen. We duiken nu iets dieper in de voor- en nadelen, zodat je kan beslissen wat het beste bij jou past.

Wormenhotel van hout

Voordelen Wormenhotel

  • Compacte oplossing: Een wormenhotel met de inhoud van 30L kan al prima werken voor een klein huishouden. Hierdoor is het geschikt voor mensen met een kleine tuin, balkon of zelfs geen buitenruimte.
  • Geschikt voor binnen en buiten: Door het kleinere formaat en de geurloze verwerking van je GFE, kan een wormenhotel zowel binnen als buiten staan.
  • Wormencompost is het beste: Wormencompost is in vergelijking met andere type compost het meest rijk aan stikstof, kalium en fosfor. Dit zijn de meest essentiële voedingsstoffen voor planten.
  • Snel proces: Compostwormen zorgen voor een relatief snel composteerproces. Een klokhuis van een appel kan bijvoorbeeld al in 1-2 maanden volledig worden omgezet tot compost.

Nadelen Wormenhotel

  • Geen Vlees, vis en zuivel: Het is niet aan te raden om vlees, vis en zuivel in een wormenhotel te doen. Ook moet je uitkijken met het toevoegen van teveel citrusvruchten en knoflook. Sowieso is het aan te raden om geen eten weg te gooien en is dit minder een probleem voor vegetarische / veganistische huishoudens.
  • Beperkte capaciteit: Door de beperkte capaciteit is het niet mogelijk om bladeren en snoeiafval te verwerken in een wormenhotel. Hiervoor is een compostbak geschikter
  • Lagere temperatuur: De temperatuur in een wormenhotel zal niet al te veel verschillen met de buitentemperatuur. Hierdoor kan je planten met ziektekiemen of onkruid met zaden, beter niet in een wormenhotel verwerken. Dit zal dus achterblijven in de compost.

Voordelen Compostbak

  • Geschikt voor grote tuinen: Een compostbak is een traditionele oplossing voor mensen die landelijk wonen of veel tuinafval hebben. Door de grotere capaciteit kan je hier bladeren en snoeiafval prima in verwerken.
  • Geschikt voor al het GFE+T: In tegenstelling tot een wormenhotel, waarbij de wormen tevreden moet houden, kan je meer verschillende soorten keukenafval toevoegen aan je compostbak. 
  • Hogere temperatuur: De temperatuur in een compostbak kan oplopen tot wel 60 graden. Hierdoor worden ziektekiemen gedood en zullen zaden van onkruid niet meer uitkomen. Hierbij moet je minimaal 1m3 aan organisch materiaal hebben OF een geïsoleerde compostbak, zoals de HOTBIN. Lees hierover meer onderaan deze pagina.

Nadelen Compostbak

  • Langzamer proces: Het omzetten van organisch afval in een compostbak tot compost duurt 1-3 jaar. Wanneer je nu begint met composteren in een compostbak, is de compost op zijn vroegst volgend jaar pas klaar om te gebruiken. Hierbij gaan we uit van koud composteren.
  • Meer onderhoud: Voor de meest ideale werking moet je zeker weten dat er genoeg zuurstof in de compostbak komt. Dit doe je door het organische materiaal om te scheppen met een riek of door gaten te maken met een beluchtingsstok. Maar hé: Lekker buiten bezig zijn met je eigen compost en de tuin is het liefste wat we doen!
  • Meer ruimte nodig: Een compostbak heeft meestal 1 kubieke meter aan ruimte, hierdoor heb je 1m x 1m aan plek nodig in je tuin.

compostwormen kopen

    Conclusie: Wormenhotel en/of compostbak?

    Wanneer je beperkte ruimte beschikbaar hebt, zoals een appartement of een huis met een balkon, is een wormenhotel de meeste logische keuze. Een compostbak is simpelweg te groot en niet relevant, doordat je niet zoveel tuinafval hebt. Je moet letten op het feit dat je niet alles in een wormenhotel kan doen. Aan de andere kant motiveert dit je wellicht om vaker plantaardig te eten en je snijafval in de keuken te beperken, wat ook een duurzame stap is. Dit juichen we alleen maar toe.

    Heb je een grotere tuin, waardoor je automatisch meer snoeiafval en bladeren hebt, is het aan te raden om te starten met een compostbak. Je hebt dan ook de ruimte in je tuin om een compostbak van 1 kubieke meter te plaatsen. Daarnaast heb je het voordeel dat je al je het GFE+T kan verwerken, zonder restricties. Lees wel goed de handleiding door wat betreft het toevoegen van koolstofrijk en stikstofrijk afval en het voldoende beluchten van je compostbak.

    Wormenhotel EN een compostbak!

    Veel (moes)tuinierders kiezen er echter voor om én een compostbak én een wormenhotel te starten. De wormencompost is de crème de la crème van het compost, door de hoge concentratie stikstof, fosfor en kalium, wat ideaal voor je planten is. Daarnaast is het proces in een wormenhotel vele malen sneller, waardoor je binnen enkele maanden al je eerste compost kan oogsten.

    HOTBIN: De innovatieve compostbak

    Met de HOTBIN composteer je organisch afval binnen 30-90 dagen, wat een aanzienlijke verkorting is in vergelijking met traditionele composteertechnieken. Dankzij de 50mm dikke isolatiewanden kan de temperatuur in de HOTBIN tussen 40-60 graden worden gehandhaafd, wat de afbraak van materialen versnelt en zorgt voor een efficiëntere compostering. De HOTBIN biedt een indrukwekkende snelheid van 32 keer sneller dan traditionele koude composteertechnieken, waardoor je sneller kunt genieten van rijke, vruchtbare compost voor jouw tuin. Met zijn geïsoleerde ontwerp minimaliseert de HOTBIN geuroverlast en trekt het geen ongedierte aan, wat het tot een schone en gebruiksvriendelijke optie maakt voor het composteren van keuken- en tuinafval. Door te kiezen voor de HOTBIN, investeer je niet alleen in milieuvriendelijk composteren, maar bespaar je ook tijd en moeite, terwijl je profiteert van hoogwaardige compost voor het verbeteren van uw tuinbodem. Bekijk de website van HOTBIN voor meer informatie